Breaking News
Loading...
14 Temmuz 2015 Salı

Info Post






NASA'nın 9 yılda 3 milyar mil yol kat eden uzay aracı, Plüton'a en yakın noktadan ilk fotoğraflarını dünyaya ulaştırdı


NASA’nın uzay aracı New Horizons’un , Plüton’un yüzeyine yapacağı  en yakın uçuşunu gerçekleştirecek

Google Plüton'u Doodle yaptı.  NASA tarafından bir uzay aracı Plüton'a gönderilecek ve yeni bilgiler gelecek. Her özel günde Doodle yaparak kullanıcılarını bilgilendiren Google bu kez de Plüton için bir Doodle yaptı. Peki Plüton nedir 

1800 lü yıllarda Neptün, Uranüs'ün yörüngesindeki hareketlerin düzensizliği sayesinde bulunmuştur


New Horizons, bugün 1930 yılındaki keşfinden bu yana gizemini koruyan Plüton ile ilgili bugüne kadarki en detaylı görüntülerini geçecek.

NASA'dan yapılan açıklamada, New Horizons'un bugün gezegenin yüzeyine net bir şekilde görüntüler gönderebilecek kadar yaklaşacağını bildirildi.
Geçen hafta güneş sisteminin en dıştaki gezegeni Plüton'un yörüngesine giren New Horizons'un, yakın çekimlerinin yaklaşık 12 bin 500 kilometre uzaklıktan gerçekleştirileceği belirtildi.

Plüton'un daha önceki görüntülerini Hubble Uzay Teleskobu çekmişti.

New Horizons, güneş sistemindeki yolculuğuna 19 Ocak 2006'da Florida'daki Cape Canaveral uzay üssünden saatte 58 bin 536 kilometre hızla ilerleyerek başlamıştı.



1990'lı yıllarda Kongrenin yeterli kaynak ayırma konusunda muhalefeti nedeniyle hazırlanan 4 farklı Plüton misyonu iptal edilmişti.


Plüton'un yörüngesi 17 derecelik bir eğime sahiptir. Ayrıca bu yörünge dış merkezliği büyük bir yörüngedir. Bu durum, Plüton'un Güneş'e uzaklığının 4 milyon km ile 7 milyon km arasında değişiklik göstermesine neden olur. Plüton Güneş etrafındaki dönüşünü 248 Dünya yılında tamamlar. Plüton çok ince bir atmosfere sahip olup, yüzey sıcaklığı 200 santigrat derece civarındadır.

Peki, atmosferi var, Güneş etrafında dönüyor, üzerinde mevsimsel hareketler var, kendi ekseni etrafında dönüyor, uydulara sahip, yuvarlak bir yapıda… Tüm bu özelliklerine rağmen Plüton neden gezegenlik sınıfında dışlandı?


Şimdiye kadar Plüton'un özelliklerini anlattık, şimdi bir de Uluslararası Astronomi Birliğinin 2006 yılında yeniden düzenleyip açıkladığı "gezegen olma koşulları"na bir bakalım;

1) Güneş (ya da her hangi bir yıldız) etrafında dönme.
2) Kendi kütlesinden dolayı küresel bir yapıya sahip olma.
3) Yörüngesindeki "enkazı" (yani her türlü başka küçük gök cismini) temizlemiş olma.

Bu özelliklere baktığımızda; Plüton Güneş etrafında dönüyor: tamam. Küresel bir yapıya sahip: bu da tamam. Fakat 3.özellik yani yörüngesindeki enkazı temizleme: bu tamam değil. Plüton, yörüngesindeki dönüşünü 248 Dünya yılında tamamlar demiştik. Bu kadar uzun sürede dolaşılan yörüngeyi "temizlemek" haliyle imkansızdır. Ayrıca, Plüton'un çevresi "temiz" olmak bir yana Kuiper Kuşağı denilen, asteroit ve başka küçük cisimle dolu bir alana ev sahipliği yapar. Haliyle bu durum gezegen olma kriterlerinden üçüncüsüne tamamen terstir ve 2006 yılının ağustos ayında bu kritere uymadığı için gezegen statüsünden çıkartılmıştır.

Uluslararası Astronomi Birliği Plüton'u gezegenlikten çıkartınca,Plüton ve Plüton benzeri cisimler için "cüce gezegen" sınıfı kurdu. Bu sınıf genellikle gezegen olma kriterlerinden üçüncüsüne uymayan gök cisimlerinden oluşur. Aralarında bir zamanlar onuncu gezegen diye anılan Xena(Zeyna), daha önceleri asteroit olarak kabul edilen Ceres, Eris gibi cisimler bulunur. Bu arada bir başka ilginç nokta; Ceres ve Eris, Plüton'dan daha büyük bir kütleye sahiptir.


MEHMET ALİ ARSLAN Haber News

mehmet,ali,arslan,haber,news,mehmetali,space,uzay,haberleri,gezegen,gezegenler,haberler,google,Doodle,cüce,yıldız,ne,nedir,kaç,resimleri,fotoğrafları,

0 yorum:

Yorum Gönder